OPERAMUNDI,

Un blog nascut din iubire pentru marile voci ale trecutului si prezentului.



luni, 26 aprilie 2010

Mady Mesple, Lakme du France...

Mady Mesplé nascuta pe 7 martie 1931 cunoscuta drept marea continuatoare a legendarei Mado Robin.
Mady Mesplé se naste la Toulouse in Franta, studiaza pianul iar apoi se dedica studiului vocal la Conservatorul din Toulouse sub indrumarea profesoarei Janine Micheau.
Mesplé debuteaza la opera din Liège in 1953, in rolul Lakmé din opera omonima de Leo Delibes, rol pe care in decursul carierei avea sa il interpreteze de cel putin 145 de ori. Lakmé a fost rolul d debut si pe scena operei La Monnaie din Brussels in 1954. Rapid devine cunoscuta in repertoriul liric francez de coloratura cu rolurile Olympia in Les contes d'Hoffmann, Philline in Mignon, Leila in Les pêcheurs de perles, Juliette in Roméo et Juliette, Ophélie in Hamlet, Dinorah, Manon, Sophie in Werther.

Debuteaza la Festivalul Aix-en-Provence in 1956, in rolul Zémire din opera Zémire et Azor de Grétry. In acelasi an debuteaza la Opéra-Comique in rolul Lakmé. In 1958 debuteaza la Paris Gand Opera in rolul Constance din opera Dialogues des Carmélites de Poulenc. evine celebra in anul 1960 cand o inlocuieste pe Joan Sutherland in Lucia di Lammermoor de Donizetti. Abordeaza repertoriul italian de coloratura: Amina in La Sonnambula de Bellini, Rosina in Il Barbiere di Siviglia de Rossini, Norina in Don Pasquale de Donizetti, Gilda in Rigoletto de Verdi. Interpreteaza si repertoriul german incluzand rolurile: Konigin der Nacht in Die Zauberflöte de Mozart, Sophie in Der Rosenkavalier si Zerbinetta in Ariadne auf Naxos de Strauss in Aix-en-Provence in 1966.
Mesplé s-a bucurat de o cariera superba pe scenele operelor Bolshoi Theater, Royal Opera House Covent Garden in Londra, Teatro alla Scala din Milano, Metropolitan Opera din New York sau Teatro Colón din Buenos Aires.
In perioada 1960, Mady Mesplé a aparut frecvent la televiziunea franceza explorand lucrari ale copozitorilor contemporani. Charles Chaynes a compus Poeme of Sappho pentru ea, iar in 1963 debuteaza in premiera franceza a lui Gian Carlo Menotti cu opera The Last Savage. A fost deasemenea prima interpreta a operei Elegy de Hans Werner Henze in anul 1965 apoi Pierre Boulez o alege sa interpreteze opera Jacob's Ladder de Arnold Schoenberg.
In perioada 1970 adauga repertoriul de opereta in special compozitii de Jacques Offenbach : La Vie Parisienne, Orphée aux enfers, La Grande-Duchesse de Gérolstein.
Se retrage din cariera in anul 1985 si preda lectii de canto la L'École Normale de Musique in Paris si la Conservatorul din Lyon. Sustine master classes si este invitata in juriul concursurilor internationale.


Mesplé a lasat mostenire o impresionanta discografie inclusiv recitaluri de opera, operetta, si lieduri franceze, deasemenea opere complete si inregistrari de opereta, mule dintre ele fiind rar interpretate: Auber - Fra Diavolo si Manon Lescaut, Charles Lecocq - La fille de Madame Angot, Robert Planquette - Les cloches de Corneville, Louis Ganne - Les saltimbanques, André Messager - Véronique, Reynald Hahn - Ciboulette. Iregistrarea cu opera Lakmé, alaturi de Charles Burles si Roger Soyer sub bagheta lui Alain Lombard este consderata legendara.

sâmbătă, 24 aprilie 2010

Leontyne Price, the black pearl...


Mary Violet Leontyne Price (nascuta la 10 februarie 1927, in Laurel, Mississippi, este una dintre cele mai mari glorii ale cantului pe care le-a daruit vre-odata America. Este cunoscuta ca interpreta ideala a rolului Aida in opera omonima de Verdi, rol cu care avea sa devina PRIMA DONNA operei Metropolitan din New York.
Debutul sau a avut loc in anul 1952 studenta fiind, interpretand rolul Mistress Ford in Falstaff de Verdi.
Deschide sezonul operei din Dallas in anul 1952 cu rolul Bess in Porgy and Bess de George Gershwin, urmand sa participe la un turneu cu aceasta productie la Chicago, Pittsburgh, Washington, Viena, Berlin, Londra si Paris.
Leontyne Price a fost prima soprana de culoare ce avea sa cante pe scena operei Metropolitan din New York in anul 1955, rolul Ulrica in opera Un ballo in maschera de Verdi.
In anul 1957 debuteaza pe scena operei din San Francisco in rolul Madame Lidoine in premiera cu opera Dialogues des Carmelites de Poulenc iar la cateva saptamani distanta, soprana Antonietta Stella anuleaza spectacolul cu opera Aida de Verdi iar Leontyne Price o inlocuieste, debutul fiind extraordinar.
In anul 1958, la invitatia lui Herbert Von Karajan, soprana Leontyne Price debuteaza pe scena operei din Viena in rolurile Aida in opera omonima de Verdi si Pamina si Die Zauberflote de Mozart.
Sub indrumarea lui Karajan, Leontyne Price debuteaza intr-o multitudine de roluri: Leonora in Il Trovatore, Tosca in opera omonima de Puccini, Donna Elvira in Don Giovanni de Mozart, deasemenea interpreteaza Missa Solemnis de Beethoven, Te Deum de Bruckner, Requiemul de Verdi si cel de Mozart plus inregistrari cu opera Carmen de Bizet si Tosca de Puccini.
Dupa ce triumfa in rolul Leonorei in Il Trovatore de Verdi la Arena din Verona, managerul general al operei Metropolitan Rudolf Bing ii ofera acest rol la Metropolitan intr-o productie considerata istorica, alaturi de Franco Corelli, unde aplauzele au durat 45 de minute.
Obtine titlul Musician of the Year oferit de Musical America Magazine in urma unor performante extraordinare pe scena Metropolitan in rolurile Cio Cio San in Madama Butterfly, Liu in Turandot, Donna Anna in Don Giovanni de Mozart si Aida in opera omonima de Verdi.
In anul 1961, Leontyne Price deschide sezonul la Metropolitan Opera cu rolul Minnie in La Fanciulla del West de Puccini.
In urmatoarea decada, soprana adauga o paleta de 7 roluri noi pe scena la Metropolitan: Elvira in Ernani, Amelia in Un Ballo in maschera, Leonora in La Forza del Destino de Verdi, Pamina in Die Zauberflote si Fiordiligi in Cosi fan Tutte de Mozart, Tatjana in Evgheni Oneghin si Cleopatra in Antony and Cleopatra de Barber.
In anul 1970 abordeaza rolul Giorgetta in Il Tabarro de Puccini la Opera din San Francisco, Manon in Manon Lescaut de Puccini si Ariadne in Ariadne auf Naxos de Strauss la Metropolitan Opera si San Francisco.
In 1976 tot la Metropolitan Opera inerpreteaza rolul Aida in opera omonima de Verdi alaturi de James MacCracken si Marilyn Horne , apoi Requiemul de Brahms sub bagheta lui Karajan cu Filarmonica din Berlin la Carnegie Hall si Leonora in Il Trovatore de Verdi la Salzburg si Viena.
Se retrage din cariera cu rolul Aida la Metropolitan Opera din New York in anul 1985, declansand ovatii timp de 33 de minute dupa aria din actul III - O patria mia...moment filmat de catre cameramanul PBS Brian Large ajungand ca in 2007 publicul sa voteze drept cel mai important si emotionant moment din istoria a 30 de ani de telecast la Metropolitan.
Marea soprana a interpretat pe scena operei Metropolitan, nu mai putin de 201 spectacole, 16 roluri.
Va invit sa urmarim impreuna acel moment istoric de la Metropolitan cu 33 de minute de ovatii...


vineri, 23 aprilie 2010

Anna Netrebko, model modern de diva...



Anna Netrebko este catalogata de specialisti drept o soprana cu voce pura, tehnica precisa, look si prezenta scenica absolut captivanta.
Dupa triumful pe scena Festivalului de la Salzburg in anul 2002 interpretand rolul Donna Anna in Don Giovanni de Mozart, soprana Anna Netrebko apare pe mari scene lirice incluzand Metropolitan Opera, San Francisco Opera, London’s Royal Opera House Covent Garden, Vienna State Opera, Paris Opera, Zurich Opera, Berlin State Opera, Munich Bavarian State Opera, Kirov Opera si Mariinsky Theatre in St. Petersburg (aici si-a facut debutul in rolul Susanna din opera Le Nozze di Figaro de Mozart) unde a colaborat cu dirijorul Valery Gergiev.

Anna Netrebko a debuat la Metropolitan Opera in 2002 interpreand rolul Natasha in War and Peace de Prokofiev, rol pe care l-a interpretat deasemenea si la Covent Garden, Teatro alla Scala si Teatro Real in Madrid. Alte roluri pe care soprana le-a inerpretat in mod exemplar sunt Mimì in La Bohème de Puccini, Violetta in La Traviata de Verdi, Giulietta in I Capuletti ed i Montecchi, Elvira in I Puritani si Amina in La Sonnambula de Bellini, Donna Anna in Don Giovanni si Susanna in Le Nozze di Figaro de Mozart, Norina in Don Pasquale, Adina in L’elisir d’Amore si rolul Lucia in Lucia di Lammermoor de Donizetti, rolul titular in Manon de Massenet si Juliette in Roméo et Juliette de Gounod.
Anna Netrebko sustine recitaluri si concerte la : London Royal Albert Hall si New York Carnegie Hall, sau in aer liber in fata unui public de mii de oameni. Apare alaturi de Plácido Domingo si Rolando Villazón la Berlin Waldbühne in 2006 si la Vienna Schönbrunn Palace in 2008 , evenimente iregistrate la Deutshe Grammophon pe DVD si Blu-ray.
La Metropolitan Opera in acest sezon 2009-2010, interpreteaza rolul Antonia intr-o noua productie cu opera Les contes d’Hoffmann de Offenbach, apoi rolul Mimì in La Boheme de Puccini in regia lui Zeffirelli . Soprana debuteaza la Royal Festival Hall in Londra intr-un concert alaturi de Dimitri Hvorostovsky si impreuna cu pianistul Daniel Barenboim sustine un recital de muzica ruseasca la Berlin State Opera. Se intoarce la Viener Staatsoper pentru a interpreta – Mimì in La Bohème de Puccini, Elvira in I Puritani de Bellini, rolul titular in Manon de Massenet, si Micaela in Carmen de Bizet.

Mai multe informatii pe http://www.annanetrebko.com/

joi, 22 aprilie 2010

Natalie Dessay coloratura, coloratura & coloratura...


Natalie Dessay , nascuta la Lyon pe 19 aprilie 1965, este astazi una dintre cele mai cunoscute si apreciate soprane de coloratura.
Absolenta a Conservatorului de la Bordeaux, obtine premiul I la concursul " Les voix nouvelles" apoi studiaza un an la Opera din Paris in cadrul atelierului liric rolul Elisa in Il re pastore de Mozart. Castiga deasemenea premiul I la concursul Mozart de la Viena, fapt ce avea sa ii deschida portile spre marile teatre de opera.
Abordeaza rolulMadame Herz in Der Schauspieldirektor si Blondchen in Der Entfuhrung aus dem Serail de Mozart la Opera din Lyon si Opera du Bastille apoi Adele in Die Fledermaus de Strauss la Opera din Geneva.
In aprilie si mai 1992, debuteaza in rolul Olympia din opera Les Contes d'Hoffmann de Offenbach la Opera du Bastille alaturi de Jose Van Dam.
In anul 1994 debuteaza la Metropolitan Opera din New York in rolul Fiakermilli din opera Arabella de Strauss si revine in septembrie 1997 in rolurile Zerbinetta din Ariadne auf Naxos de Strauss iar in 1998 Olympia in Les Contes d'Hoffmann de Offenbach.
Debuteaza la Fesivalul Aix-en-Provence in rolul Kongin der Nacht din opera Die Zauberflote de Mozart apoi in sezonul 2001 - 2002 interpreteaza rolul Amina in La Sonnambula de Bellini pe scena operei din Viena urmand sa abordeze acest rol si la San Francisco Opera in 2004.
La San Francisco abordeaza rolul Violetta Valery in La Traviata de Verdi alaturi de Laurent Naouri (sotul ei). In sezonul 2006 - 2007 interpreteaza rolul Luciei in Lucia di Lammermoor de Donizetti la Paris Grand Opera apoi Marie in La fille du regiment de Donizetti la Staatsoper din Viena, Manon in opera omonima de Massenet la Grand Thetre del Liceu din Barcelona.
Deschide sezonul 2007 - 2008 la Metropolitan Opera in Lucia di Lammermoor si Marie in La Fille de regiment de Donizetti. Abordeaza deasemenea rolul Melisande in opera Pelleas et Melisande de Claude Debussy la Metropolitan Opera si Theater an der Wien.

Natalie Dessay se bucura de o impresionanta editie audio si video :

DVD: "The Miracle of the Voice – Greatest Moments on Stage". Le Rossignol (Stravinsky) La fille du régiment (Donizetti) Hamlet (Thomas) Manon (Massenet) Les Contes d'Hoffman (Offenbach) Orphée aux Enfers (Offenbach) Arabella (Strauss) La sonnambula (Bellini) Pelleas et Melisande (Debussy) .

CD: La Sonnambula (Bellini) Die Zauberflöte (Mozart) Lucia de Lammermoor (Donizetti) Orphée aux Enfers (Offenbach) Les Contes d'Hoffman (Offenbach) Mass in C Minor (Mozart) Lakme (Delibes) Mitridate (Mozart) Alcina (Handel) L'Orfeo (Monteverdi) Vocalise (Rachmaninov) Il Trionfo del Tempo e del disinganno (Handel) Magnificat (Bach) and Dixit Dominus (Handel) The Miracle of the Voice Delirio – Cantatas (Handel) Joyeux Noel (Voice-over work for soundtrack) Mozart Heroines French Opera Arias Amor: Scenes and Lieder (R. Strauss) Bach: Cantates (Bach) Italian Opera Arias (Bellini, Donizetti, and Verdi) Mad Scenes (Donizetti, Meyerbeer, Bellini, and Bernstein) .

marți, 20 aprilie 2010

Diana Damrau, coloratura lui 2010...



Diana Damrau a început studiile sale muzicale cu Carmen Hanganu la conservatorul Musikhochschule Würzburg, iar după absolvirea acestuia a lucrat în Salzburg cu Hanna Ludwig. Primele sale apariţii pe scena lirică au fost la Würzburg, respectiv la Nationaltheter din Mannheim şi la Opera din Frankfurt am Main. După debutul său plin de succes, solista a concertat pe multe din scenele importante ale lumii, printre care se pot menţiona Wiener Staatsoper, Metropolitan Opera din New York, Royal Opera House din Londra, the Bayerische Staatsoper din München şi la Festivalul Mozart de la Salzburg. La redeschiderea celebrelei Teatro alla Scala din Milano în 2004, Diana Damrău a fost invitată să interpreteze rolul titular din opera Europa riconosciuta de Antonio Salieri, sub bagheta lui Riccardo Muti.

Personajul Konigin der nacht din opera Die Zauberflote a compozitorului austriac Wolfgang Amadeus Mozart a fost rolul pe care Diana Damrău l-a interpretat cel mai frecvent până astăzi, fiind prezentă în peste 15 puneri în scenă pe diferite scene ale lumii, incluzând cele de la Covent Garden, Festivalul Salzburg, Opera de Stat din Viena, Metropolitan Opera, Oper Frankfurt şi Opera de Stat din Bavaria, München.

Alte roluri din repertoriul său, potrivite pentru vocea sa impecabilă de soprană de coloratură, includ Konstanze si Blondchen in Die Entfuhrung aus dem Serail de Mozart, Zerbinetta in Ariadne auf Naxos de Strauss, Rosina in Il Barbiere di Siviglia de Rossini, Gilda in Rigoletto de Verdi, Norina in Don Pasquale de Donizetti, Europa in Europa riconosciuta de Salieri, Olympia in Les Contes d'Hoffmann de Offenbach şi Oscar in Un Ballo in Maschera de Verdi. Abordeaza cu precadere şi alte roluri în registrul de coloratura incluzănd Sophie in Der Rosenkavalier de Strauss, Adina in L'Elisir d'amore de Donizetti, Susanna in Le Nozze di Figaro si Zaide in opera omonima de Mozart, Leïla in Les Pecheurs des Perles de Bizet. In anul 2008 obtine Premiul criticilor germani – Preis der deutschen Schallplattenkritik – pentru discul Aria di Bravura.



luni, 19 aprilie 2010

Lucia Aliberti, mostenire de la Maria Callas...


Soprana Lucia Aliberti cunoscuta si apreciata pentru exceptionalele sale aparitii in rolurile de belcanto ale lui Bellini, Donizetti si Rossini vadeste o importanta vocalitate de soprana dramatica de agilitate. Absolventa a Conservatorului din Roma la clasa maestrului Luigi Rigacci continua studiul vocal cu tenorul Alfredo Kraus si pentru o scurta dar importanta perioada din viata ei, cu legendara Maria Callas de la care a mostenit (indraznesc sa spun, cam tot)...asemanarea vocala este izbitoare.

Detine un background musical important, aceasta studiind chitara, acordeon, vioara si mandolina.
Soprana Lucia Aliberti este cunoscuta deasemenea si pentru marile concerte la care este invitata sa participe incepand cu Vatican, invitata de onoare a festivalului " Cinema for Peace" de la Berlin, Galele de la Monte Carlo pentru UNICEF si UNESCO.

Este considerata ca specialista in repertoriul lui Vincenzo Bellini iar paleta de roluri este impresionanta: Lucia in Lucia di Lammermoor, Anna in Anna Bolena, Maria in Maria Stuarda, Elisabetta I in Roberto Devereux, Lucrezia in Lucrezia Borgia de Donizetti, Beatrice in Beatrice di Tenda, Norma in opera omonima, Amina in La Sonnambula, Elvira in I Puritani, Imogene in Il Pirata, Alaide in La Straniera, Giulietta in I Capuletti ed I Montecchi de Bellini, Semiramide in opera omonima de Rossini, Violetta Valery in La Traviata, Maria in Simone Boccanegra, Luisa in Luisa Miller, Gilda in Rigoletto de Verdi.

Este laureata cu doua premii importante: The Golden Feder in mai 2006 la Hamburg iar din partea asociatiei prietenilor Teatro alla Scala Premio Maria Callas.

Interpreteaza capodopere de belcanto in mari teatre de opera incepand cu Metropolitan Opera din New York, Washington Opera, Royal Opera House Covent Garden in Londra, Teatro alla Scala, Deutsche Oper Berlin, Bayerische Staatsoper Munich, Hamburg Staatsoper, Stuttgart Staatsoper, Wiener Staatsoper, Opera House Zurich, Balshoi Teatr Moscova, Royal Opera Stockholm, Opera Roma, Teatro San Carlo di Napoli, Teatro Bellini Catania, Teatro Real Madrid, Nederlandse Opera Amsterdam, Theatre de la Monnaie Brussels, Teatro Colon Buenos Aires.
Colaboreaza cu mari maestrii, Riccardo Chailly, Fabio Luisi, Lorin Maazel Riccardo Muti, Kent Nagano, Giuseppe Sinopoli, Antonello Allemandi sau Marcello Viotti.



duminică, 18 aprilie 2010

Sonia Prina, senzualitatea unei voci...


Sonia Prina absolva Conservatorul Giuseppe Verdi din Milano unde se specializeaza in studiul unui instrument (trompeta) si cel al studiului vocal.
In anul 1994 este admisa la Academia del Teatro alla Scala din Milano iar incepand cu 1997 se dedica cu precadere operelor din repertoriul baroc. Vocea deosebita de contralto a facut ca intr-un timp foarte scurt sa ajunga cunoscuta pe scenele lirice internationale.

Facand o mica incursiune in cariera domniei sale, mentionam rolul principal in opera Orlando de Handel la Sidney, rolul Clarice in La Pietra del Paragone de Rossini la Theatre du Chatelet din Paris, Rinaldo in opera omonima de Handel la Teatro alla Scala din Milano in regia lui Pierluigi Pizzi sub bagheta lui Ottavio Dantone, rolul Bradamnte in Alcina si Cornelia in Giulio Cesare de Handel la opera din Munchen sub bagheta lui Ivor Bolton, rolul Ascanio in opera Ascanio in Alba de Mozart la Festivalul de la Salzburg sub bagheta lui Adam Fischer.

Sonia Prina nutreste o dragoste aparte pentru compozitiile lui Handel, aceasta abordand Il Tamerlano la Munchen sub bagheta lui Ivor Bolton, Giulio Cesare la Genova si Lille, Orlando la Ravenna in regia lui Robert Carsen, Amadigi la Teatro San Carlo di Napoli sub bagheta lui Rinaldo Alessandrini, rolul principal in Silla la Opera din Roma sub bagheta lui Fabio Biondi.
De curand a semnat importante contracte cu Opera din Paris unde va interpreta rolul Bradamante in Alcina de Handel in regia lui Robert Carsen, Polinesso in opera Ariodante de Handel la San Francisco Opera si Teatro del Liceu din Barcelona, rolul Bertarido in Rodelinda de Handel la Barbican Hall si Wiener Konzerthaus.
Abordeaza cu mare succes rolul Ottone in L'Incoronazione di Poppea de Monteverdi la Bologna si rolul Penelope in opera Il Ritorno d'Ulisse in Patria la Cremona. Recent interpreteaza sub bagheta lui William Christie Messaggera si Speranza la Madrid apoi alaturi de Jordi Savall interpreteaza Farnace de Vivaldi in regia lui Emilio Sagi.
In repertoriul traditional de opera abordeaza rolul Isabella in L'Italiana in Algeri, Rosina in Il Barbiere di Siviglia de Rossini pe scenele Teatro Reggio di Torino si Teatro alla Scala, apoi Smeton in Anna Bolena de Donizetti la Bergamo si L'Enfant et les Sortileges la Teatro San Carlo di Napoli.

Se bucura de importante inregistrari : La Senna fsteggiante si L'Olimpiade de Vivaldi (Naive), Orfeo de Monteverdi si Il Trionfo del Tempo e del Disinganno (EMI/Virgin), Lotario de Handel (BMG), Rodelinda de Handel (Deutsche Grammophon).



sâmbătă, 17 aprilie 2010

Cecilia Bartoli, Regina lui Rossini...



Cecilia Bartoli este o mezzosoprana de origine italiana dedicata operelor lui Rossini si Mozart insa cu o daruire speciala pentru descoperirea de lucrari ale stilului baroc.
Printr-o tehnica desavarsita, mezzosoprana italiana avea sa obtina din partea publicului meloman, titlul de Regina della agilita.
Cecilia Bartoli este catalogata una dintre cele mai bine vandute artiste din ultimii ani, albumele sale fiind in top 1.
Este cunoscuta pentru vivacitatea si carisma extraordinara cu care traieste atat pe scena cat si in viata personala.
Parintii Ceciliei Bartoli, Silvana Bazzoni si Pietro Angelo Bartoli au fost atat cantareti profesionisti cat si primii ei indrumatori in muzica. Bartoli avea sa interpreteze la varsta de 8 ani rolul ciobanasului in Tosca de Puccini. Absolventa a Conservatorului Santa Cecilia din Roma, debuteaza in anul 1987 la Arena di Verona, apoi abordeaza rolul Rosinei in Il Barbiere di Siviglia la Opera din Koln, la Festivalul de la Schwetzingen si la Opera din Zurich.
Este invitata de Herbert Von Karajan la Festivalul de la Salzburg, lucrand cu mareele maestru Messa de Bach in re minor. Atrage atentia lui Daniel Barenboim in urma unui recital prezentat la o televiziune franceza, in omagiu pentru Maria Callas, incepand proiecte cu acesta in operele Don Giovanni (rolul Zerlinei) si Cosi Fan Tutte (rolul Despina) de Mozart, in acest moment cariera internationala avea sa se dezvolte.
In anul 1990 debuteaza la Opera de Bastille in rolul Cherubino din Le Nozze di Figaro de Mozart iar apoi la Hamburg Staatsoper ca Idamante in Idomeneo de Mozart.
Urmeaza debutul ei la Teatro alla Scala din Milano in rolul Isolier din Le Comte Ory de Rossini, spectacol care a solidificat reputatia Ceciliei Bartoli , devenind lider in repertoriul rossinian.
In 1996 debuteaza la Metropolitan Opera din New York in rolul Despina din Cosi fan tutte de Mozart, perormanta exceptionala in urma careia avea sa fie invitata in anul 1997 pentru rolul Angelina in La Cenerentola de Rossini care mai tarziu avea sa devina asociat cu numele ei.

In anul 2000 triumfa in rolul Donna Elvira in Don Giovanni de Mozart la Deutsche Oper Berlin, iar in 2001 debuteaza la Royal Opera House Covent Garden intr-o premiera cu opera L'Anima del filosofo de Haydn unde interpreteaza rolurile Euridice si Genio.
Pe langa inregistrarile cu Mozart si Rossini, Cecilia Bartoli dedica timp descoperirii si inregistrarii operelor si ariilor de Gluck, Vivaldi, Haydn si Salieri. La inceputul lui 2005 interpreteaza rolul Cleopatra in Giulio Cesare de Handel.

Obtine in 1995 din partea guvernului francez titlul de Chevalier of the Ordre des Arts et des Lettres .
In perioada 2007 - 2008 , Cecilia Bartoli studiaza un repertoriu al Mariei Malibran , in memoria careia scoate un album ce avea sa devina numarul 1 in topul Billboard din America, album pentru care obtine statutul de aur in Belgia si Olanda. In mai 2008, Cecilia Bartoli interpreteaza rolul principal in opera Clari, rol compus pentru Maria Malibran , obtinand un succes extraordinar pe scena operei din Zurich.

Poseda o discografie impresionanta :
  • Bellini: La Sonnambula (2008), Mozart: Don Giovanni (2001), Handel: Rinaldo (2000),Mozart: Mitridate (1999), Haydn:Armida, Halevy:Clari, Rossini: Il Turco in Italia (1998), Haydn: Orfeo ed Euridice (1997), Mozart: La Clemenza di Tito (1995), Mozart: Le Nozze di Figaro (1994), Rossini: La Cenerentola (1993), Mozart: Lucio Silla (1991), Rossini: Il Barbiere di Siviglia (1989), Rossini:La Scala di seta (1988).

  • Recitaluri cu Orchestra:

    Sacrificium (Arias written for Castrati) (2009), Maria (A Tribute to Maria Malibran) (2007), Opera Proibita (2005), The Salieri Album (2003), Gluck Italian Arias (2001), Cecilia and Bryn (1999), The Vivaldi Album (1999), Mozart Portraits (1994), Rossini Heroines (1992), Mozart Arias (1991), Rossini Arias (1989).

    Recitaluri cu pian: Live in Italy (1998), An Italian Songbook (1997) , Chant D'Amour (1996), Italian Songs (1993), Arie Antiche (1992), Se tu m’ami (1992), Rossini Recital (1990).

    Muzica Sacra: Pergolesi: Stabat Mater, Salve Regina (2000), Scarlatti: Salve Regina, Stephanie (1993), Mozart: Requiem (1992).



    vineri, 16 aprilie 2010

    Roxana Briban, voce, inteligenta, carisma...


    Soprana Roxana Briban se dedica vietii muzicale încă de la vârsta de 6 ani, prin studiul viorii si cel al cântului, devenind in scurt timp solistă a Corului de Copii al Radiodifuziunii Române, cu care susţine peste 300 de concerte în ţară şi in străinătate.

    Absolventă a Universitatii de Muzică din Bucureşti (clasa prof.univ. Maria Slătinaru-Nistor), in anul 2000, laureată a concursurilor de canto, “Magda Ianculescu”, “Jeunnesse Musicales”, “George Enescu”, “Hariclea Darclee”, obţine de asemenea premiile “Ludovic Spiess” (din partea Forumului Muzical Roman) şi “Vocea de aur” (oferit de Societatea Radiodifuziunii Române).
    Imediat după absolvire, debutează ca solistă a Operei Naţionale din Bucureşti, cu rolul Contessa din opera Le Nozze di Figaro de Mozart.
    Începutul carierei internaţionale este marcat de debutul la Wiener Staatsoper, in anul 2003, cu rolul Micaela, din opera Carmen de Bizet. De atunci, soprana româncă devine invitat permanent al scenei vieneze, încheind contracte până in stagiunea 2009-2010, cu rolurile Donna Elvira in Don Giovanni si Contessa in Le Nozze di Figaro de Mozart, Amelia Grimaldi in Simone Boccanegra de Verdi si Cio-Cio San in Madama Butterfly de Puccini.

    Ramâne fidela scenei bucureştene in timp ce este invitată in teatre precum Volksoper Wien, Deutsche Oper Berlin, Theatre du Capitole Toulouse, Teatro Municipal Santiago Chile si Het Muziektheater din Amsterdam, la Zurich, la Roma, Dresda, Madrid, Atena, Bangkok, Singapore sau Seoul şi unde are prilejul de a fi alături de dirijori renumiţi precum Yves Abel, Marco Armiliato, Adam Fischer, Rafael Fruhbeck de Burgos, Michail Jurowski , Zubin Mehta, Seiji Ozawa, Marc Piollet, Peter Schneider, Vjekoslav Sutej, Keri-Lynn Wilson, regizori ca Michael Hampe, Robert Wilson şi artişti celebri precum Agnes Baltsa, Ildebrando D'Arcangelo, Giuseppe Filianoti, Ferruccio Furlanetto, Franz Grundheber, Tamar Iveri, Leo Nucci, Michael Schade, Stephania Toczyska, Malgorzata Walewska.

    Vocea lirico-spinto îi permite sopranei Roxana Briban abordarea unei palete variate de roluri, de la Leila in Les Pecheurs de Perles si Micaela in Carmen de Bizet, Nedda in I Pagliacci de Leoncavallo, Margareta si Elena in Mefistofele de Boio sau roluri mozartiene precum Contessa in Le Nozze Figaro, Donna Elvira si Donna Anna in Don Giovanni, cât şi roluri verdiene ca Violetta Vallery in La Traviata, Alice Ford in Falstaff, Amelia Grimaldi in Simone Boccanegra, Aida in opera omonima, Leonora in Il Trovatore, Elisabetta de Valois in Don Carlo, din repertoriul puccinian interpretând rolurile Mimi in La Boheme şi Cio-Cio San in Madama Butterfly.
    În repertoriul sau se regasesc lucrări vocal-simfonice, de la Bach, Haendel, Beethoven, Brahms, Mendelssohn-Bartholdy, Verdi, Mahler, pâna la Shostakovich şi Hindemith.
    Dupa recentul turneu asiatic, cu opera Le Nozze di Figaro de Mozart, în rolul Contessa, colaborarea cu Wiener Staatsoper continuă în stagiunea 2007/2008, cu un alt turneu, in Europa (Luxemburg) cu opera Don Giovanni, în rolul Donna Elvira. In stagiunea 2010-2011, soprana Roxana Briban isi va face debutul la Bayerische Staatsoper, Munchen, cu rolul Contessa, din opera Le Nozze di Figaro, de Mozart.

    (Pentru informatii cu privire la agenda sopranei, puteti vizita www.roxanabriban.com)

    joi, 15 aprilie 2010

    Leontina Vaduva, maestra repertoriului francez...


    Soprana Leontina Vaduva este cunoscuta publicului meloman international ca o exceptionala si ideala interpreta a repertoriului francez de opera.
    Debuteaza pe scena operei din Toulouse in anul 1987 iar ascensiunea sa a fost meteorica, aclamata fiind la Royal Opera House, Covent Garden in 1988, apoi la Staatsoper din Viena in 1991 si din nou la opera regala din Londra in anul 1994.

    In anul 1996 urmeaza debutul pe scena americana la San Francisco Opera, apoi colaboreaza cu operele din Munich, Paris, Brussels, Barcelona, Teatro alla Scala din Milano si Metropolitan Opera din New York.
    Debutul sau la Metropolitan Opera a avut loc in anul 2000 interpretand rolul Mimi in La Boheme de Puccini.

    La opera din San Francisco in acelasi an debuteaza in rolul Marguerite din Faust de Gounod, rol pe cre avea sa il interpreteze mai tarziu si la Baltimore Opera in 2001. Rolul Manon din opera omonima de Massenet ii aduce mari satisfactii sopranei romance inca de la debutul sau in anul 1986 la Theatre du Capitole din Toulouse sub bagheta lui Michel Plasson, urmand ca sa il interpreteze la Royal Opera House din Londra, Opera Comique si Opera de Bastille din Paris, Viener Staatsoper, Teatro alla Scala din Milano.

    Repertoiul francez al sopranei cuprinde rolul Leila in Les Pecheurs des Perles de Bizet interpretat la Toulouse si Paris, Micaela in Carmen de Bizet interpretat la Paris, Hamburg, Zurich, Viena, Londra, Buenos Aires, Dallas, Antonia in Les Contes d'Hoffmann de Offenbach (Londra), Juliette in Romeo et Juliette de Gounod , rol interpretat pe scena operelor din Toulouse, Londra, Geneva si Zurich.
    Se adauga rolul Mireille in opera omonima de Gounod prezentat la Bordeaux, Marseille si Santiago de Chile, apoi Marguerite in Faust de Gounod la Los Angeles Opera alaturi de Samuel Ramey.

    Repertoriul italian cuprinde rolurile Susanna in Le Nozze di Figaro de Mozart (Toulouse si Brussels), Adina in L'Elisir d'Amore de Donizetti (Toulouse, Viena si Barcelona), Norina in Don Pasquale de Donizetti (Toulouse si Paris), Gilda in Rigoletto si Violetta Valery in La Traviata de Verdi (Bordeaux si Toulouse), Mimi in La Boheme de Puccini (Toulouse, Madrid, Londra, Paris, Munich, Hamburg, Viena, Buenos Aires, Santiago de Chile, San Francisco, Chicago, Los Angeles, New York, Firenze si Berlin), Euridice in Orfeo ed Euridice de Gluck la Barcelona, Alice Ford in Falstaff de Verdi la Gran Theatre de Bordeaux in 2004.
    Colaboreaza cu mari case de discuri unde inregistreaza capodopere ale liricii incepand cu La Boheme de Puccini alaturi de Roberto Algana si Thomas Hampson la compania EMI, apoi Romeo et Juliette de Gounod cd si dvd, Carmen de Bizet la Virgin Classics sub bagheta lui Zubin Mehta etc...


    miercuri, 14 aprilie 2010

    Nelly Miricioiu, o viata pentru belcanto...


    Nelly Miricioiu (născută în 31 martie 1952) este o soprană de origine română, cunoscută pentru extrema sa versatilitate ce acopera un repertoriu foarte bogat, care se întinde de la bel canto la verismo.

    Născută în Adjud, România, Nelly Miricioiu a studiat la Bucureşti, făcându-şi debutul la Iaşi in rolul Konigin der Nach in Die Zauberflote de Mozart. A cântat la Opera din Braşov între 1975 şi 1978, în roluri aşa cum au fost Mimi din La Boheme, Micaela din Carmen de Bizet, Rosalinde din Die Fledermaus, după care a părăsit România pentru a studia în continuare la Milano în Italia.
    Consacrarea internaţională adevărată s-a produs odată cu debutul său pe scena Operei scoţiene, Scottish Opera, în 1981, în rolul Violettei din La traviata de Giuseppe Verdi. Alte roluri interpretate pe scena operei naţionale a Scoţiei din Glasgow au inclus Manon Lescaut şi Tosca, ambele compuse de Giacomo Puccini.

    În anul următor, Nelly Miricioiu a debutat pe scena Operei Regale, Royal Opera House, din Londra în rolul Neddei din I Pagliacci de Ruggero Leoncavallo, alături de Jon Vickers, iar ulterior a interpretat rolul Marguerite din Faust de Charles Gounod, Antonia din Les Contes d'Hoffmann de Jacques Offenbach şi Valentine din Les Huguenots de Giacomo Meyerbeer.

    În 1983, Nelly Miricioiu şi-a făcut debutul pe scena operei La Scala din Milano, în rolul titular din Lucia di Lammermoor. Ulterior, devenind o voce confirmată, soprana română a apărut pe scenele celor mai importante teatre lirice din Europa, cântând la Amsterdam, Bruxelles, Roma, Hamburg, Geneva, München, Viena, Salzburg, Paris, Madrid, Barcelona, etc., fiind constant aclamată in rolurile Violetta din La Traviata, Mimi din La Bohėme, Cio-Cio-San din Madama Butterfly, Silvana din La Fiamma, Adriana din Adriana Lecouvreur şi Francesca din Francesca da Rimini.

    Nelly Miricioiu a aparut de asemenea pe scenele lirice din Statele Unite ale Americii, de la Washington DC, la Philadelphia, Dallas, şi San Francisco, făcîndu-şi debutul la Metropolitan Opera din New York ca Mimi (La Boheme) în 1989. A jucat şi în America de Sud, şi anume la opera din Santiago de Chile şi la Teatro Colon în Buenos Aires.

    În 1992 a interpretat rolul Amenaidei din Tancredi de Rossini bucurîndu-se de mult succes la Salzburg, dupa care a început să se concentreze pe repertoriul de bel canto, abordînd şi alte roluri rossiniene ca Armida, Semiramide, Ermione, cît şi roluri de Donizetti şi Bellini în opere ca Anna Bolena, Roberto Devereux, Il pirata, Norma.

    În paralel Nelly Miricioiu a început să colaboreze cu Opera Rara, aparînd atît în lucrari de Rossini şi Donizetti de mult uitate, cît şi în opere de compozitori ca Pacini şi Mercadante, în concerte şi în înregistrari pe disc, ca de exemplu Ricciardo e Zoraide, Rosmonda d'Inghilterra, Maria de Rudenz, Maria, regina d'Inghilterra, Orazi e Curiazi, Emma d'Antiocchia, etc.
    Repertoriul ei include şi roluri verdiene din opere ca Ernani, Luisa Miller, I vespri siciliani, Nabucco, Don Carlo. A colaborat cu dirijori , directori de scenă prestigioşi şi cu solişti de inalta clasa ai scenei lirice ca Jose Carreras, Placido Domingo, Jose Cura, sau Roberto Alagna, ca să numim doar cîţiva.



    luni, 12 aprilie 2010

    Maria Slatinaru, vraja unui cant sublim...


    In lumea liricii contemporane, arta sopranei Maria Slatinaru straluceste cu caracterele exceptiei, conferite de imbinarea subtila si convingatoare a insusirilor artistei. Poate in primul rand, ar trebui subliniata extraordinara calitate a glasului sau, de o culoare inconfundabila, de o forta a expresiei greu de comparat, de o posibilitate a comunicarii prin cant rar intalnita.

    Dupa debutul pe scena Operei Nationale din Bucuresti in rolul Elisabetta in Don Carlo de Verdi (1969), timp de mai mult de doua decenii cariera Mariei Slatinaru a imbinat turneele personale cu activitatea in cadrul teatrului romanesc. La Opera Nationala din Bucuresti a sustinut roluri precum Leonora in Il Trovatore si rolul titular in Aida de Verdi, Margueritte din Faust de Gounod, Mimi in La Boheme, Liu in Turandot si Tosca in opera omonima de Giacomo Puccini, Leonore in Fidelio de Beethoven, Maddalena in Andreea Chenier de Giordano, Sieglinde in Walkiria de Wagner, Santuzza in Cavalleria Rusticana de Mascagni la acest repertoriu adugand roluri in opere romanesti, Hamlet de Pascal Bentoiu, Ecaterina Teodoroiu de Emil Lerescu. Impreuna cu ansamblul Operei Nationale din Bucuresti intreprinde turnee in Germania ( Berlin, Dresda, Stuttgart, Wiesbaden), Belgia (Liege), Grecia (Thesaloniki), Bulgaria (Sofia, Vama), Cehoslovacia (Praga), Jugoslavia (Split), Rusia (Odessa).

    Marele ecou al artei Mariei Slatinaru s-a implinit insa prin cariera internationala pe care, in paralel cu spectacolele din Romania, le-a sustinut in intreaga lume. Intre 1972 si 1988 a fost prezenta in Germania (Lubeck, Dusseldorf, Wiesbaden, Stuttgart, Hamburg, Berlin, Munchen, Koln, Karlsruhe, Frankfurt, Dortmund, Bremen, interpretand rolurile principale in Arabella de Strauss, Don Carlo , Nabucco, Il Trovatore, Aida, Simone Boccanegra de Verdi, Andrea Chenier de Giordano, Manon Lescaut de Puccini, Tannhauser, Lohengrin de Wagner.

    Este de asemenea invitata la Zurich pentru a canta Lisa in Pikovaya Dama de Ceaikovski(1975), la Linz si Wiener Statsoper pentru Elsa din Lohengrin de Wagner, Santuzza din Cavalleria Rusticana de Mascagni si Tosca in opera omonima de Puccini (1976).

    Rolul Floriei Tosca devine un veritabil port - stindard al artei Mariei Slatinaru, rol pe care marea soprana il considera cea mai semnificativa realizare interpretativa a sa. Cantat de aproape 300 de ori in spectacole sustinute in Romania ( Bucuresti, Cluj, Iasi, Timisoara), rolul i-a adus importante succese in cele mai renumite teatre ale lumii ( Frankfurt, Grand Opera de Paris, Berlin, Hamburg, Zurich, Bassel, Bruxelles, Palermo, New York Metropolitan Opera, Dallas si Montreal).

    In 1977, artista reputeaza un autentic triumf cu debutul in Leonora din Fidelio de Beethoven, intr-o productie realizata de Theatre du Capitole din Tolouse, dupa care vor urma invitatii in productii apartinand multor alte scene europene, ca Viena, Berlin, Munchen, Koln, Basel, Hamburg, Nancy, Angers, Lille, Frankfurt, Dortmund, Copenhaga.

    Debuteaza in La Fanciulla del West de Puccini la Teatro la Fenice din Venetia (1981), Maddalena in Andrea Chenier la Arena di Verona (1982), Il Tabarro de Puccini la Paris Grand Opera (1983) apoi la Maggio Musicale Fiorentino.
    Este invitata la San Francisco Opera pentru rolul principal in La Gioconda de Ponchielli, aici cunoaste un veritabil triumf notat de presa internationala si prezentat in broadcast.
    In anul 1985 revine in America pentru Cavalleria Rusticana de Mascagni la Baltimore apoi debuteaza la Metropolitan Opera din New York in rolul Tosca din opera omonima de Puccini, succes al carui ecou determina invitarea in 1986 la opera din Montreal, la Opera din Dallas cu acest mare rol verist la care se adauga ,pentru opera din San Francisco si La Forza del Destino cu rolul Leonora.

    Activitatea interpretativa a Mariei Slatinaru se intregeste cu numeroase colaborari in concerte vocal-simfonice : Requiemul de Brahms, Requiemul de Faure, Requiemul de Verdi, Simfonia a VIII-a de Mahler, Simfonia a IX-a de Beethoven, Stabat Mater de Dvorak, Missa Glagolitica de Janacek.

    Enumerarea partenerilor principali pe scena lirica este desigur fastuoasa si spune mult despe nivelul spectacolelor sustinute de Maria Slatinaru : Giacomo Aragall, Franco Bonisolli, Carlo Bergonzi, Giuseppe Taddei, Nicola Martinucci, Gabriel Baquier, Luis Lima, Corneliu Murgu, Carlo Cosutta, James King, Matteo Manuguerra, Vasile Moldoveanu, Juan Pons, Giorgio Zancanaro, Piero Cappuccilli, Ingwar Wixell, Luis Quilico, Theo Adam, Feruccio Tagliavini, Nicolae Herlea, David Ohanesian, Ludovic Spiess, Fiorenza Cossotto, Dunya Vezovic, Nadine Denise, Astrid Varnay, Fedora Barbieri, Bruna Baglioni, Waltraud Meier, Elena Cernei, Eugenia Moldoveanu, Zenaida Pally.

    Colaboreaza cu dirijori de renume : Francesco Molinari Pradelli, Alberto Erede, Nello Santi, Adam Fischer, Michel Plasson, Giuseppe Patane, Nicola Rescigno, Wolfgang Sawalisch, Carlo Felice Cilario, Gian Luigi Gelmetti, Maurizio Arena, Bruno Bartoletti, Alain Paris, Kurt Adler, Sir John Pritchard, Carol Litvin, Cornel Trailescu...



    duminică, 11 aprilie 2010

    Magda Ianculescu, in memoriam...


    Soprana Magda Ianculescu, a urmat şcoala primară şi Liceul "Oltea Doamna" în oraşul natal, iar în 1947 s-a înscris la Conservatorul de Muzică și Artă Dramatică din Bucureşti.

    Încă din ultimul an de studii, Magda Ianculescu a fost angajată la Teatrul de Operă şi Balet din Capitală, unde a debutat în rolul Rosinei din Il Barbiere di Siviglia, de Gioachino Rossini, rol ce va rămâne unul dintre succesele permanente ale carierei sale artistice.

    Împreună cu artiştii lirici Dan Iordăchescu, Nicolae Herlea şi Valentin Teodorian (cu acesta din urmă a și fost căsătorită) au constituit ceea ce mai târziu melomanii vor numi "garnitura de aur a Operei Române". O voce excepţională prin amploare, timbru, o muzicalitate fină, o tehnică de cânt stăpânită la perfecţie au propulsat-o pe firmamentul artei lirice româneşti ca o nouă stea.

    A cântat cu orchestre renumite în Belgia, Italia, Rusia, Franţa, Cehoslovacia, Iugoslavia etc., avînd un repertoriu divers – peste 35 de roluri principale – de la opereta vieneză, la opera contemporană românească.

    A interpretat peste 50 de roluri, din care menţionăm: Iaroslava din Cneaz Igor de Borodin, Norina din Don Pasquale de Gaetano Donizetti, Donna Elvira din Don Giovanni, Blondchen din Entfuhrung aus dem Serail şi Susanna din Le Nozze di Figaro de Mozart, Manon in opera omonima de Massenet, Gilda in Rigoletto, Violetta Valery in La Traviata de Verdi, Mimi in La Boheme de Puccini sau Maresala in Der Rosenkavalier de Strauss.

    A făcut numeroase înregistrări la Radio, Televiziune şi la Casa de discuri Electrecord.
    Între 1969 – 1977 a fost profesor la Conservatorul de Muzică din Bucureşti, formând şi lansând multe talente ale teatrului liric românesc. A fost membră în juriile unor importante concursuri naționale.

    Între 1953–1955 a fost laureată a Concursurilor internaţionale din Bucureşti, Praga şi Varşovia.

    În 1962 a fost distinsă cu titlul de Artist emerit. Există o stradă care poartă numele artistei, în Albeşti, jud. Constanţa. În memoria artistei a fost înfiinţat în 1997 Concursul naţional pentru voci feminine de operă „Magda Ianculescu”, la Opera Națională din Bucureşti. În anul 2009 Premiul special la secţiunea canto a Concursului de Interpretare muzicală "Romania" de la Tokyo a purtat numele marii artiste.


    sâmbătă, 10 aprilie 2010

    Gregory Kunde, vocea perfecta pentru belcanto...


    Tenorul Gregory Kunde a cantat pe cele ma mari scene ale lumii fiind considerat " cel mai elegant si perfect interpret de belcanto din ultimii 25 de ani".
    Colaboreaza cu mari dirijori : Richard Bonynge, Giancarlo del Monaco, Riccardo Muti, Pier Luigi Pizzi, Michel Plasson, George Pretre, Charles Dutoit, Claudio Scimone si Alberto Zedda.
    Incepe studiul de canto sub indrumarea marelui tenor Alfredo Kraus si in anul 1978 debuteaza pe scena operei din Chicago.
    A avut sansa sa ii aiba parteneri de scena pe Tito Gobbi, Mirella Freni, Luciano Pavarotti, Placido Domingo sau Jon Vickers fiind adesea invitat al marilor teatre americane: Toronto, Cincinnati, Huston, Detroit, Minneapolis, Columbus, San Diego, Seattle sau Washington.
    Debutul european in face la opera din Nice in rolul Nadir din Les Pecheurs des Perles de Bizet.
    Au urmat colaborari importante cu Opera din Paris, Opera de Bastille, Toulouse, Munich, Vienna, Rossini Opera Festival Pesaro, Athens, Montreal, Zurich, Tokyo, Verona, Teatro alla Scala, Grand Theatre du Geneve, Metropolitan Opera New York.
    Este aclamat in rolul lui Arnoldo din Guglielmo Tell de Rossini, Tebaldo in I Capuletti ed I Montecchi de Bellini, Lindoro in L'Italiana in Algeri de Rossini, Julian in Louise de Charpentier, Des Grieux in Manon de Massenet, Nadir in Les Pecheurs des Perles de Bizet, Ernesto in Don Pasquale si Fernando in La Favorita de Donizetti, Elvino in La Sonnambula de Bellini, Idreno in La Semiramide de Rossini, Don Ottavio in Don Giovanni de Mozart, Don Ramiro in La Cenerentola, Rinaldo in Armida, Pirro in Ermione de Rossini si deasemenea rolul care i-a adus gloria Arturo in I Puritani de Vincenzo Bellini.


    vineri, 9 aprilie 2010

    Luciana Serra, coloratura for ever...


    Soprana de coloratura Luciana Serra se naste la Genova si in decursul carierei sale cunoaste adevarate succese pe mari scena de opera italiene : Teatro alla Scala, Teatro Comunale di Firenze, Teatro La Fenice, San Carlo di Napoli, Opera di Roma, Filarmonico di Verona, Regio di Torino, Carlo Felice di Genova, Giuseppe Verdi di Trieste, Comunale di Bologna, Rossini Opera Festival di Pesaro, Arena di Verona, Donizetti di Bergamo, Sferisterio di Macerata, Puccini Opera Festival di Torre del Lago.
    A readus in atentia criticilor si a publicului lucrari de mult crezute disparute atat din creatia lui Rossini cat si din cea a lui Donizetti fie opera comica sau seria.
    In anul 1981 i se ofera titlul " Accademico della Regia Accademica di Bologna"...

    Cariera sa internationala cunoaste importante productii in cele mai importante teatre de opera din lume incepand cu ovent Garden Opera House, London intr-o extraordinara punere in scena a operei Les Contes d'Hoffman de Offenbach alaturi de Placido Domingo, Ileana Cotrubas si Agnes Baltsa, apoi Wiener Staatsoper, Salzburg Festival, Staatsoper Hamburg, Metropolitan Opera din New York, Lyric Opera Chicago, San Francisco Opera, Teatro Municipal Santiago de Chile, Liceu din Barcelona, Opera de Bastille din Paris, Theatre Municipal de Lausanne, La Zarzuela din Madrid, The Athens Concert Hall, Berliner Philarmonie, Tchaikowsky Conservatory din Moscova incluzand concerte si recialuri la Bilbao, Montreal, Tokyo, Nagoya, Osaka, Singapore, Honk Kong, Seoul si Corinth, aici interpretand rolul Pamira in L'assedio di Corinto de Rossini .

    Dealungul carierei colaboreaza cu mari dirijori: Claudio Abbado, Salvatore Accardo, Richard Bonynge, Sir Colin Davis, Nikolaus Harnoncourt, James Levine, Peter Maag, Georges Pretre, Giuseppe Sinopoli, Sir George Solti sau Jeffrey Tate.

    Repertoriul sau include rolul Zerlina in Fra Diavolo de Auber, Amina in La Sonnambula, Elvira in I Puritani, Giulietta in I Capuletti e i Montecchi de Bellini, Lakme in opera omonima de Leo Delibes, rolul titular in opera Anna Bolena, Lucia in Lucia di Lammermoor, Adina in L'Elisir d'amore, Marie in La Fille du Regiment, Norina in Don Pasquale, Eleonora d'Este in Torquato Tasso, Principessa di Navarra in Gianni di Parigi, Giulia in L'Ajo nell'imbarazzo, Eleonora in Il furioso all'isola di San Domingo si Corilla in Le Convenienze e inconvenienze teatrali de Donizetti, Donna Elvira in Don Giovanni de Gazzaniga, Marguerite in Faust si Juliette in Romeo et Juliette de Gounod, Anna Galwari in Die Lustige Witve de Lehar, Teti in Fetonte de Jommelli, Dinorah in opera omonima de Meyerbeer, Konigin der nacht in Die Zauberflote, Contessa in Le Nozze di Figaro, Elettra in Idomeneo de Mozart, Olympia - Giulietta - Antonia - Stella in Les Contes d'Hoffmann de Offenbach, Lauretta in Gianni Schicchi si Liu in Turandot de Puccini.

    Poseda o bogata paleta de roluri Rossiniene: Rosina in Il Barbiere di Siviglia, Contessa di Follevile - Madama Cortese in Il Viaggio a Reims, Contessa in Le Comte Ory, Giulia in La Scala di Seta, Berenice in L'Occasione fa il ladro, Anaide in Mose, Ninetta in La Gazza Ladra, Stabat Mater si Messe Solennele de Gioachino Rossini.

    Interpreteaza rolul Rosalinde in Die Fledermaus de Strauss, Philine in Mignon de Thomas, Gilda in Rigoletto, Violetta Valery in La Traviata, Giselda in I Lombardi alla prima crociata si Alice in Falstaff de Giuseppe Verdi.

    Detine o bogata colectie de inregistrari audio si video in colaborare cu Philips, EMI, Decca, Sony, Ricordi, Fonit Cetra, Bongiovanni, Nuova Era, Deutsche Grammophon, Euroarts, Hardy Classic,