OPERAMUNDI,

Un blog nascut din iubire pentru marile voci ale trecutului si prezentului.



miercuri, 14 aprilie 2010

Nelly Miricioiu, o viata pentru belcanto...


Nelly Miricioiu (născută în 31 martie 1952) este o soprană de origine română, cunoscută pentru extrema sa versatilitate ce acopera un repertoriu foarte bogat, care se întinde de la bel canto la verismo.

Născută în Adjud, România, Nelly Miricioiu a studiat la Bucureşti, făcându-şi debutul la Iaşi in rolul Konigin der Nach in Die Zauberflote de Mozart. A cântat la Opera din Braşov între 1975 şi 1978, în roluri aşa cum au fost Mimi din La Boheme, Micaela din Carmen de Bizet, Rosalinde din Die Fledermaus, după care a părăsit România pentru a studia în continuare la Milano în Italia.
Consacrarea internaţională adevărată s-a produs odată cu debutul său pe scena Operei scoţiene, Scottish Opera, în 1981, în rolul Violettei din La traviata de Giuseppe Verdi. Alte roluri interpretate pe scena operei naţionale a Scoţiei din Glasgow au inclus Manon Lescaut şi Tosca, ambele compuse de Giacomo Puccini.

În anul următor, Nelly Miricioiu a debutat pe scena Operei Regale, Royal Opera House, din Londra în rolul Neddei din I Pagliacci de Ruggero Leoncavallo, alături de Jon Vickers, iar ulterior a interpretat rolul Marguerite din Faust de Charles Gounod, Antonia din Les Contes d'Hoffmann de Jacques Offenbach şi Valentine din Les Huguenots de Giacomo Meyerbeer.

În 1983, Nelly Miricioiu şi-a făcut debutul pe scena operei La Scala din Milano, în rolul titular din Lucia di Lammermoor. Ulterior, devenind o voce confirmată, soprana română a apărut pe scenele celor mai importante teatre lirice din Europa, cântând la Amsterdam, Bruxelles, Roma, Hamburg, Geneva, München, Viena, Salzburg, Paris, Madrid, Barcelona, etc., fiind constant aclamată in rolurile Violetta din La Traviata, Mimi din La Bohėme, Cio-Cio-San din Madama Butterfly, Silvana din La Fiamma, Adriana din Adriana Lecouvreur şi Francesca din Francesca da Rimini.

Nelly Miricioiu a aparut de asemenea pe scenele lirice din Statele Unite ale Americii, de la Washington DC, la Philadelphia, Dallas, şi San Francisco, făcîndu-şi debutul la Metropolitan Opera din New York ca Mimi (La Boheme) în 1989. A jucat şi în America de Sud, şi anume la opera din Santiago de Chile şi la Teatro Colon în Buenos Aires.

În 1992 a interpretat rolul Amenaidei din Tancredi de Rossini bucurîndu-se de mult succes la Salzburg, dupa care a început să se concentreze pe repertoriul de bel canto, abordînd şi alte roluri rossiniene ca Armida, Semiramide, Ermione, cît şi roluri de Donizetti şi Bellini în opere ca Anna Bolena, Roberto Devereux, Il pirata, Norma.

În paralel Nelly Miricioiu a început să colaboreze cu Opera Rara, aparînd atît în lucrari de Rossini şi Donizetti de mult uitate, cît şi în opere de compozitori ca Pacini şi Mercadante, în concerte şi în înregistrari pe disc, ca de exemplu Ricciardo e Zoraide, Rosmonda d'Inghilterra, Maria de Rudenz, Maria, regina d'Inghilterra, Orazi e Curiazi, Emma d'Antiocchia, etc.
Repertoriul ei include şi roluri verdiene din opere ca Ernani, Luisa Miller, I vespri siciliani, Nabucco, Don Carlo. A colaborat cu dirijori , directori de scenă prestigioşi şi cu solişti de inalta clasa ai scenei lirice ca Jose Carreras, Placido Domingo, Jose Cura, sau Roberto Alagna, ca să numim doar cîţiva.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu