OPERAMUNDI,

Un blog nascut din iubire pentru marile voci ale trecutului si prezentului.



duminică, 11 aprilie 2010

Magda Ianculescu, in memoriam...


Soprana Magda Ianculescu, a urmat şcoala primară şi Liceul "Oltea Doamna" în oraşul natal, iar în 1947 s-a înscris la Conservatorul de Muzică și Artă Dramatică din Bucureşti.

Încă din ultimul an de studii, Magda Ianculescu a fost angajată la Teatrul de Operă şi Balet din Capitală, unde a debutat în rolul Rosinei din Il Barbiere di Siviglia, de Gioachino Rossini, rol ce va rămâne unul dintre succesele permanente ale carierei sale artistice.

Împreună cu artiştii lirici Dan Iordăchescu, Nicolae Herlea şi Valentin Teodorian (cu acesta din urmă a și fost căsătorită) au constituit ceea ce mai târziu melomanii vor numi "garnitura de aur a Operei Române". O voce excepţională prin amploare, timbru, o muzicalitate fină, o tehnică de cânt stăpânită la perfecţie au propulsat-o pe firmamentul artei lirice româneşti ca o nouă stea.

A cântat cu orchestre renumite în Belgia, Italia, Rusia, Franţa, Cehoslovacia, Iugoslavia etc., avînd un repertoriu divers – peste 35 de roluri principale – de la opereta vieneză, la opera contemporană românească.

A interpretat peste 50 de roluri, din care menţionăm: Iaroslava din Cneaz Igor de Borodin, Norina din Don Pasquale de Gaetano Donizetti, Donna Elvira din Don Giovanni, Blondchen din Entfuhrung aus dem Serail şi Susanna din Le Nozze di Figaro de Mozart, Manon in opera omonima de Massenet, Gilda in Rigoletto, Violetta Valery in La Traviata de Verdi, Mimi in La Boheme de Puccini sau Maresala in Der Rosenkavalier de Strauss.

A făcut numeroase înregistrări la Radio, Televiziune şi la Casa de discuri Electrecord.
Între 1969 – 1977 a fost profesor la Conservatorul de Muzică din Bucureşti, formând şi lansând multe talente ale teatrului liric românesc. A fost membră în juriile unor importante concursuri naționale.

Între 1953–1955 a fost laureată a Concursurilor internaţionale din Bucureşti, Praga şi Varşovia.

În 1962 a fost distinsă cu titlul de Artist emerit. Există o stradă care poartă numele artistei, în Albeşti, jud. Constanţa. În memoria artistei a fost înfiinţat în 1997 Concursul naţional pentru voci feminine de operă „Magda Ianculescu”, la Opera Națională din Bucureşti. În anul 2009 Premiul special la secţiunea canto a Concursului de Interpretare muzicală "Romania" de la Tokyo a purtat numele marii artiste.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu