OPERAMUNDI,

Un blog nascut din iubire pentru marile voci ale trecutului si prezentului.



sâmbătă, 24 aprilie 2010

Leontyne Price, the black pearl...


Mary Violet Leontyne Price (nascuta la 10 februarie 1927, in Laurel, Mississippi, este una dintre cele mai mari glorii ale cantului pe care le-a daruit vre-odata America. Este cunoscuta ca interpreta ideala a rolului Aida in opera omonima de Verdi, rol cu care avea sa devina PRIMA DONNA operei Metropolitan din New York.
Debutul sau a avut loc in anul 1952 studenta fiind, interpretand rolul Mistress Ford in Falstaff de Verdi.
Deschide sezonul operei din Dallas in anul 1952 cu rolul Bess in Porgy and Bess de George Gershwin, urmand sa participe la un turneu cu aceasta productie la Chicago, Pittsburgh, Washington, Viena, Berlin, Londra si Paris.
Leontyne Price a fost prima soprana de culoare ce avea sa cante pe scena operei Metropolitan din New York in anul 1955, rolul Ulrica in opera Un ballo in maschera de Verdi.
In anul 1957 debuteaza pe scena operei din San Francisco in rolul Madame Lidoine in premiera cu opera Dialogues des Carmelites de Poulenc iar la cateva saptamani distanta, soprana Antonietta Stella anuleaza spectacolul cu opera Aida de Verdi iar Leontyne Price o inlocuieste, debutul fiind extraordinar.
In anul 1958, la invitatia lui Herbert Von Karajan, soprana Leontyne Price debuteaza pe scena operei din Viena in rolurile Aida in opera omonima de Verdi si Pamina si Die Zauberflote de Mozart.
Sub indrumarea lui Karajan, Leontyne Price debuteaza intr-o multitudine de roluri: Leonora in Il Trovatore, Tosca in opera omonima de Puccini, Donna Elvira in Don Giovanni de Mozart, deasemenea interpreteaza Missa Solemnis de Beethoven, Te Deum de Bruckner, Requiemul de Verdi si cel de Mozart plus inregistrari cu opera Carmen de Bizet si Tosca de Puccini.
Dupa ce triumfa in rolul Leonorei in Il Trovatore de Verdi la Arena din Verona, managerul general al operei Metropolitan Rudolf Bing ii ofera acest rol la Metropolitan intr-o productie considerata istorica, alaturi de Franco Corelli, unde aplauzele au durat 45 de minute.
Obtine titlul Musician of the Year oferit de Musical America Magazine in urma unor performante extraordinare pe scena Metropolitan in rolurile Cio Cio San in Madama Butterfly, Liu in Turandot, Donna Anna in Don Giovanni de Mozart si Aida in opera omonima de Verdi.
In anul 1961, Leontyne Price deschide sezonul la Metropolitan Opera cu rolul Minnie in La Fanciulla del West de Puccini.
In urmatoarea decada, soprana adauga o paleta de 7 roluri noi pe scena la Metropolitan: Elvira in Ernani, Amelia in Un Ballo in maschera, Leonora in La Forza del Destino de Verdi, Pamina in Die Zauberflote si Fiordiligi in Cosi fan Tutte de Mozart, Tatjana in Evgheni Oneghin si Cleopatra in Antony and Cleopatra de Barber.
In anul 1970 abordeaza rolul Giorgetta in Il Tabarro de Puccini la Opera din San Francisco, Manon in Manon Lescaut de Puccini si Ariadne in Ariadne auf Naxos de Strauss la Metropolitan Opera si San Francisco.
In 1976 tot la Metropolitan Opera inerpreteaza rolul Aida in opera omonima de Verdi alaturi de James MacCracken si Marilyn Horne , apoi Requiemul de Brahms sub bagheta lui Karajan cu Filarmonica din Berlin la Carnegie Hall si Leonora in Il Trovatore de Verdi la Salzburg si Viena.
Se retrage din cariera cu rolul Aida la Metropolitan Opera din New York in anul 1985, declansand ovatii timp de 33 de minute dupa aria din actul III - O patria mia...moment filmat de catre cameramanul PBS Brian Large ajungand ca in 2007 publicul sa voteze drept cel mai important si emotionant moment din istoria a 30 de ani de telecast la Metropolitan.
Marea soprana a interpretat pe scena operei Metropolitan, nu mai putin de 201 spectacole, 16 roluri.
Va invit sa urmarim impreuna acel moment istoric de la Metropolitan cu 33 de minute de ovatii...


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu