OPERAMUNDI,

Un blog nascut din iubire pentru marile voci ale trecutului si prezentului.



luni, 12 aprilie 2010

Maria Slatinaru, vraja unui cant sublim...


In lumea liricii contemporane, arta sopranei Maria Slatinaru straluceste cu caracterele exceptiei, conferite de imbinarea subtila si convingatoare a insusirilor artistei. Poate in primul rand, ar trebui subliniata extraordinara calitate a glasului sau, de o culoare inconfundabila, de o forta a expresiei greu de comparat, de o posibilitate a comunicarii prin cant rar intalnita.

Dupa debutul pe scena Operei Nationale din Bucuresti in rolul Elisabetta in Don Carlo de Verdi (1969), timp de mai mult de doua decenii cariera Mariei Slatinaru a imbinat turneele personale cu activitatea in cadrul teatrului romanesc. La Opera Nationala din Bucuresti a sustinut roluri precum Leonora in Il Trovatore si rolul titular in Aida de Verdi, Margueritte din Faust de Gounod, Mimi in La Boheme, Liu in Turandot si Tosca in opera omonima de Giacomo Puccini, Leonore in Fidelio de Beethoven, Maddalena in Andreea Chenier de Giordano, Sieglinde in Walkiria de Wagner, Santuzza in Cavalleria Rusticana de Mascagni la acest repertoriu adugand roluri in opere romanesti, Hamlet de Pascal Bentoiu, Ecaterina Teodoroiu de Emil Lerescu. Impreuna cu ansamblul Operei Nationale din Bucuresti intreprinde turnee in Germania ( Berlin, Dresda, Stuttgart, Wiesbaden), Belgia (Liege), Grecia (Thesaloniki), Bulgaria (Sofia, Vama), Cehoslovacia (Praga), Jugoslavia (Split), Rusia (Odessa).

Marele ecou al artei Mariei Slatinaru s-a implinit insa prin cariera internationala pe care, in paralel cu spectacolele din Romania, le-a sustinut in intreaga lume. Intre 1972 si 1988 a fost prezenta in Germania (Lubeck, Dusseldorf, Wiesbaden, Stuttgart, Hamburg, Berlin, Munchen, Koln, Karlsruhe, Frankfurt, Dortmund, Bremen, interpretand rolurile principale in Arabella de Strauss, Don Carlo , Nabucco, Il Trovatore, Aida, Simone Boccanegra de Verdi, Andrea Chenier de Giordano, Manon Lescaut de Puccini, Tannhauser, Lohengrin de Wagner.

Este de asemenea invitata la Zurich pentru a canta Lisa in Pikovaya Dama de Ceaikovski(1975), la Linz si Wiener Statsoper pentru Elsa din Lohengrin de Wagner, Santuzza din Cavalleria Rusticana de Mascagni si Tosca in opera omonima de Puccini (1976).

Rolul Floriei Tosca devine un veritabil port - stindard al artei Mariei Slatinaru, rol pe care marea soprana il considera cea mai semnificativa realizare interpretativa a sa. Cantat de aproape 300 de ori in spectacole sustinute in Romania ( Bucuresti, Cluj, Iasi, Timisoara), rolul i-a adus importante succese in cele mai renumite teatre ale lumii ( Frankfurt, Grand Opera de Paris, Berlin, Hamburg, Zurich, Bassel, Bruxelles, Palermo, New York Metropolitan Opera, Dallas si Montreal).

In 1977, artista reputeaza un autentic triumf cu debutul in Leonora din Fidelio de Beethoven, intr-o productie realizata de Theatre du Capitole din Tolouse, dupa care vor urma invitatii in productii apartinand multor alte scene europene, ca Viena, Berlin, Munchen, Koln, Basel, Hamburg, Nancy, Angers, Lille, Frankfurt, Dortmund, Copenhaga.

Debuteaza in La Fanciulla del West de Puccini la Teatro la Fenice din Venetia (1981), Maddalena in Andrea Chenier la Arena di Verona (1982), Il Tabarro de Puccini la Paris Grand Opera (1983) apoi la Maggio Musicale Fiorentino.
Este invitata la San Francisco Opera pentru rolul principal in La Gioconda de Ponchielli, aici cunoaste un veritabil triumf notat de presa internationala si prezentat in broadcast.
In anul 1985 revine in America pentru Cavalleria Rusticana de Mascagni la Baltimore apoi debuteaza la Metropolitan Opera din New York in rolul Tosca din opera omonima de Puccini, succes al carui ecou determina invitarea in 1986 la opera din Montreal, la Opera din Dallas cu acest mare rol verist la care se adauga ,pentru opera din San Francisco si La Forza del Destino cu rolul Leonora.

Activitatea interpretativa a Mariei Slatinaru se intregeste cu numeroase colaborari in concerte vocal-simfonice : Requiemul de Brahms, Requiemul de Faure, Requiemul de Verdi, Simfonia a VIII-a de Mahler, Simfonia a IX-a de Beethoven, Stabat Mater de Dvorak, Missa Glagolitica de Janacek.

Enumerarea partenerilor principali pe scena lirica este desigur fastuoasa si spune mult despe nivelul spectacolelor sustinute de Maria Slatinaru : Giacomo Aragall, Franco Bonisolli, Carlo Bergonzi, Giuseppe Taddei, Nicola Martinucci, Gabriel Baquier, Luis Lima, Corneliu Murgu, Carlo Cosutta, James King, Matteo Manuguerra, Vasile Moldoveanu, Juan Pons, Giorgio Zancanaro, Piero Cappuccilli, Ingwar Wixell, Luis Quilico, Theo Adam, Feruccio Tagliavini, Nicolae Herlea, David Ohanesian, Ludovic Spiess, Fiorenza Cossotto, Dunya Vezovic, Nadine Denise, Astrid Varnay, Fedora Barbieri, Bruna Baglioni, Waltraud Meier, Elena Cernei, Eugenia Moldoveanu, Zenaida Pally.

Colaboreaza cu dirijori de renume : Francesco Molinari Pradelli, Alberto Erede, Nello Santi, Adam Fischer, Michel Plasson, Giuseppe Patane, Nicola Rescigno, Wolfgang Sawalisch, Carlo Felice Cilario, Gian Luigi Gelmetti, Maurizio Arena, Bruno Bartoletti, Alain Paris, Kurt Adler, Sir John Pritchard, Carol Litvin, Cornel Trailescu...



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu