OPERAMUNDI,

Un blog nascut din iubire pentru marile voci ale trecutului si prezentului.vineri, 19 martie 2010

Elena Mosuc, the Romanian Nightingale

Elena Moşuc s-a născut la Iaşi, a făcut studii muzicale în oraşul natal, mai întâi la Şcoala Populară de Artă, apoi la Conservatorul “George Enescu". Înainte de terminarea studiilor universitare, i s-a dat ocazia binemeritată de a apărea pe scena Operei ieşene în roluri complexe şi solicitante precum Konigin de nacht, Lucia, Gilda şi Violetta.

În 1990 (anul în care a fost admisă la Conservator), ea a câştigat Premiul I la exigentul concurs muzical internaţional ARD organizat la München, iar în anul următor a triumfat şi în competiţia de la Monte Carlo.
La începutul carierei, Elena Moşuc a fost foarte ataşată Operei din Zürich, unde şi-a dat întreaga măsură a talentului şi a dăruirii către scenă în roluri diverse, de la Konigin der nacht, Konstanze, Donna Anna, Lucia di Lammermoor, Linda di Chamounix, Gilda, Elvira, Violetta Valéry, Luisa Miller, Sophie, Zerbinetta, până la Aminta/Timidia, Musetta, Antonida, Micaëla, Olympia, Antonia ori Giulietta, sub conducerea muzicală a unor personalităţi de primă mărime precum Nikolaus Harnoncourt, Franz Welser-Moest, Christoph von Dohnányi, Placido Domingo, Vladimir Fedoseyev, Ralf Weikert, Adam Fischer, Marc Minkowski, Marco Armiliato, Paolo Carignani, Michel Plasson, Patrick Fournillier, Nello Santi, Marcello Viotti.


Elena Moşuc a fost invitată să cânte pe unele dintre cele mai faimoase scene de operă europene (München, Dresda, Hamburg, Berlin, Viena, Luxemburg, Paris, Amsterdam), dar şi din Japonia şi China. Totodată, a apărut constant în concerte lirice, sub bagheta unor dirijori ca Sir Colin Davis, David Zinman, Michael Gielen, Fabio Luisi, Bruno Campanella, Bertrand de Billy, Daniel Oren, Stefan Soltesz, Leopold Hager. De asemenea, a continuat să dea concerte şi să apară în spectacole de operă organizate în România.

În ultimii ani, Elena Moşuc s-a dovedit a fi o soprană de excepţie, una dintre cele mai versatile şi mai expresive din lume. Prestaţii de senzaţie în rolul Konigin der nacht din Die Zauberflote de Mozart la Amsterdam, Berlin, Londra, Paris, Roma, Tokio şi Shanghai au fost urmate de succese răsunătoare la Opera Bavareză de Stat din München cu rolurile titulare din Lucia di Lammermoor, La Traviata, Die Entfuhrung aus dem Serail.

La Teatrul Aalto din Essen, ea şi-a cucerit publicul cu interpretarea absolut memorabilă a eroinelor cu aură tragică din Luisa Miller şi I Puritani. Debutul în rolurile Gilda şi Violetta în spaţiul magic al celebrei Arene din Verona a fost salutat cu mare entuziasm şi de spectatori, şi de critica de specialitate, obţinând premiul pentru cel mai triumfător debut în 2001 pe imensa scenă italiană.

Alte angajamente remarcabile care s-au soldat cu succese de proporţii i-au fost oferite de Deutsche Oper din Berlin (unde a interpretat toate cele patru roluri feminine principale din Les Contes D'Hoffmann - Olympia, Antonia, Giulietta şi Stella - , Konigin der Nacht, Violetta) Opera de Stat din Berlin (Zerbinetta, Konigin der nacht), Il Teatro Filarmonico din Verona (Donna Anna din Don Giovanni şi Violetta din La Traviata), miticul Teatro La Fenice (Violetta).

Printre triumfurile recente ale Elenei Moşuc se numără câteva debuturi considerate excepţionale: Marguerite (Faust), Amina (La Sonnambula), Liù (Turandot) şi Maria Stuarda – la Zürich şi la Opera de Stat din Berlin. De asemenea, a înregistrat succese senzaţionale cu evoluţii fascinante în La Traviata (sub conducerea regizorală a legendarului Franco Zeffirelli, New Israeli Opera), Lucia di Lammermoor la Thessaloniki (regia: Renata Scotto) si Théâtre Capitole din Toulouse, în rolurile Elvira (Opera de Stat din Viena), Micaela in Carmen de Bizet(Arena din Verona), Gilda (Teatro Regio di Parma, Opera de Stat din Viena, Opera Bavareză de Stat München, Teatro Verdi Trieste, Zerbinetta şi Konigin der nacht(în noi montări la Opera din Zürich).

În mod cu totul special se cuvine să fie evidenţiat debutul său strălucitor, încununat de un succes de mari proporţii în rolul Violetta Valéry, la pretenţiosul şi faimosul Teatro alla Scala din Milano.
În agenda Elenei Moşuc sunt programate noi spectacole la Opera de Stat din Hamburg (cele patru roluri feminine din Les Contes d’Hoffmann), Genova (Anna Bolena), Tokio (Don Giovanni şi La Traviata), Bologna (I Puritani).
În stagiunea 2007-2008, a fost invitată să interpreteze rolurile Liù, Lucia, Gilda, Mimì (Zürich) şi Violetta Valéry (la Zürich şi la Opera de Stat din Viena).

În discografia Elenei Moşuc se regăsesc albumele solo Au jardin de mon Coeur, Mozart Portrait şi Notre Amour (cu partituri mai puţin cunoscute, inspirate din folclorul muzical românesc), dar şi CD-uri precum Stabat Mater de Gualberto Brunetti (prima înregistrare mondială), With Compliments (arii din Händel, cu Orchestra de Cameră din Zürich). Cele mai noi discuri sunt înregistrările integrale Schön ist die Welt (de Léhar) şi Die Zauberflote.
Elena Moşuc este prezentă şi într-o serie de DVD-uri, printre care La Bohème (Musetta), Rigoletto (Gilda – alături de Leo Nucci). În pregătire se află înregistrări cu Ariadne auf Naxos (Zerbinetta) şi Die Zauberflote(Konigin der nacht).
Printre numeroasele apariţii la televiziune ale Elenei Moşuc, se distinge participarea ei la luxurianta gală centenară FIFA din 2004 desfăşurată sub bagheta lui Valery Gergiev, care a fost difuzată live în peste 120 de ţări din întreaga lume, precum şi la cea din 2006 sub bagheta lui Vladimir Fedoseyev. În sfîrşit, dar deloc în cele din urmă, trebuie amintită prima ei prestaţie într-un film de televiziune – The Genius of Mozart, realizat de BBC.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu