OPERAMUNDI,

Un blog nascut din iubire pentru marile voci ale trecutului si prezentului.



marți, 16 februarie 2010

Lucia Popp, trandafirul de argint...

Lucia Popp incepe cariera lirica la varsta de 23 de ani la opera din Bratislava interpretand rolul Konigin der nacht in Die Zauberflote de Mozart. In anul 1963 maestrul Herbert Von Karajan o asculta si imediat ii ofera un contract la Staatsoper din Viena. Prima sa aparitie pe aceasta scena a fost atat de fulminanta incat teatrul i-a oferit un contract pe 3 ani.
Tot in 1963 a fost recomandata Festivalului de la Salzburg acolo unde avea sa il intalneasca pe Otto Klemper alaturi de care avea sa inregistreze Die Zauberflote de Mozart, inregistrare aparuta in anul 1964.
Debuteaza la Covent Garden din Londra in 1966 interpretand rolul Oscar din Un Ballo in maschera de Verdi. In 1967 debuteaza la Metropolitan Opera din New York tot in rolul Konigin der nacht din Die Zauberflote de Mozart, rol pe care avea sa il cante aici timp de 3 stagiuni (1966 - 1967, 1969 - 1970, 1980 - 1981). Publicul milanez avea sa o descopere la Teatro alla Scala in rolul Sophie din opera Der Rosenkavalier de Richard Strauss sub bagheta lui Carlos Kleiber. In 1983 interpreteaza pentru prima oara rolul principal in opera Arabella de Strauss sub bagheta lui Wolfgang Sawallisch. A creat un imens succes in prima sa aparitie in rolul Marschallin in Der Rosenkavalier de Strauss (1985) si in rolul contesei din Capriccio la Salzburg in anul 1987. Se dedica rolurilor lirice mozartiene, Zerlina in Don Giovanni, Susanna in Le Nozze di Figaro, Despina in Cosi fan Tutte, Pamina in Die Zauberflote, Ilia in Idomeneo si Servilla in La Clemenza di Tito).
Colaboreaza cu mari dirijori : Leonard Bernstein, Lorin Maazel, Neville Marriner, Charles Mackerras, Rafael Kubelik, Bernard Haitink si Georg Solti.
Filarmonica din Viena i-a decernat Trandafirul de Argint , onorificenta de care aceasta a fost foarte mandra.
Lucia Popp era cu siguranta in plenitudinea carierei atunci cand din nefericire avea sa treaca in nefiinta in anul 1994.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu