OPERAMUNDI,

Un blog nascut din iubire pentru marile voci ale trecutului si prezentului.



joi, 25 martie 2010

Vasile Moldoveanu, o glorie a cantului romanesc

Tenorul român Vasile Moldoveanu s-a născut la Constanţa în 6 octombrie 1935, a studiat canto în oraşul natal la Conservatorul Ciprian Porumbescu, sub îndrumarea lui Constantin Bădescu şi a doamnei Costescu. A debutat la Opera Naţională din Bucureşti în anul 1966, în rolul Rinuccio din Gianni Schicchi de Giacomo Puccini.
Pe parcursul primului an al carierei sale a cântat în România dar nu peste mult timp a primit angajamente ca invitat al operelor din Lüttich (Germania) Helsinki (Finlanda), La Monnaie în Bruxelles, Liceu din Barcelona, precum şi apariţii la festivalurile din Atena, Amsterdam, Dresda, Koln şi Frankfurt. În 1972 a apărut pentru prima dată la Opera de Stat din Stuttgart în rolul Edgardo din Lucia di Lammermoor, din 1976 la Opera de Stat din Munchen (Rodolfo şi Ducele de Mantua) şi la Opera de Stat din Viena (Alfredo). În 1977 a avut contracte la operele din Berlin şi Chicago iar în 1978 la opera de stat din Hamburg în rolul Don Carlo.
Debutul său la Met s-a produs în 1979 cu Pinkerton în Madama Butterfly.


La Metropolitan Opera a cântat 105 spectacole (dintre soliştii români doar Stella Roman a cântat mai mult decât el la Met) , fiind aclamat în Don Carlo (1980), Il Tabarro (1981), şi Simon Boccanegra (1984). Pe lângă aceste roluri a cântat Enrico din I Vespri Siciliani, Turiddu în Cavalleria rusticana şi Des Grieux în Manon Lescaut de Giacomo Puccini. În anul 1979 a apărut pentru prima oară la Covent Garden din Londra, unde a cântat Don Carlo.
În anii '80 şi '90 Vasile Moldoveanu a avut un program foarte încărcat în multe oraşe din Germania, cântând cu regularitate la Stuttgart. A putut fi ascultat la Zurich în 1980 în Attila, la Monte Carlo, unde locuia în acea vreme, în Lucia di Lammermoor (1982), la Teatro Regio di Parma în Don Carlo şi la Caracalla în Roma în Turandot (1986). În 1988 a cântat rolul lui Ramirez din La Fanciulla del West la opera din Nisa, Cavaradossi la Marsilia în 1990 şi Pinkerton la Roma.



Un comentariu:

  1. Un interviu récent cu Vasile Moldoveanu și o cronică a celor 3 DVD-uri cu telecasturile sale de la Metropolitan Opera, aici:

    Interviu: http://despreopera.wordpress.com/2012/09/27/interviu-vasile-moldoveanu/

    Cronică:http://despreopera.wordpress.com/2012/09/01/moldoveanu/

    RăspundețiȘtergere