OPERAMUNDI,

Un blog nascut din iubire pentru marile voci ale trecutului si prezentului.



vineri, 5 februarie 2010

Mirella Freni 50 de ani de cariera

Mirella Freni, nascuta pe 27 februarie 1935 la Modena cucereste lumea operei prin prospetimea vocii, frazare si stiinta abordarii repertoriale. Debuteaza in anul 1955 la varsta de 19 ani in rolul Michaela din Carmen de Bizet.
Castiga concursul de la Teatro Regio din Torino in 1958 interpretand aria lui Mimi din La Boheme de Pucini, rol ce avea sa ii stea alaturi pe toata intreaga cariera. In sezonul 1959-1960 debuteaza in acest rol la Netherlands Opera si astfel porneste pe un drum extraordinar interpretand rolul Adinei in L'Elisir d'amore de Donizetti in regia lui Franco Zefirelli la Glydenbourne unde a cantat deasemenea si rolurile mozartiene Susanna in Le Nozze di Figaro si Zerlina in Don Giovanni in sezonul 1960 - 1962.
Debuteaza la Covent Garden din Londra in 1961 intruchipand rolul Nannetta in Falstaff de Verdi, urmeaza Teatro alla Scala in 1963 intr-un spectacol regizat de Franco Zefirelli sub bagheta lui Herbert von Karajan aceasta devenind una dintre artistele preferate ale dirijorului alaturi de care avea sa cante in atatea productii , concerte si recitaluri. In 1965 Mirella Freni debuteaza la Metropolitan Opera din New York in rolul Mimi din La Boheme urmat fiind de Liu din Turandot de Puccini, apoi Marguerite in Faust de Gounod. Alaturi de Flaviano Labo debuteaza la Philadelphia Lyric Opera in La Boheme de Puccini in 1966.
Incepand cu anii 1970 si pana in 1980, Mirella Freni abordeaza repertoriul verdian si cel puccinian devenind o notabila Elisabetta in Don Carlo in productia semnata de John Dexter, Desdemona in Otello alaturi de John Vickers, Amelia in Simone Boccanegra, Elvira in Ernani sub bagheta lui Riccardo Muti in regia lui Luca Ronconi la Teatro alla Scala, Leonora in La Forza del destino si rolul titular din opera Aida de Giuseppe Verdi.
Ne amintim cu precadere creatiile acesteia in Madama Butterfly, Tosca, Manon Lescaut, Il Trittico de Giacomo Puccini.
O marturie a geniului Mirellei Freni in repertoriul puccinian ramane filmarea operei Madama Butterfly alaturi de Placido Domingo in regia lui Jean-Pierre Ponnelle sub bagheta lui Herbert von Karajan, deasemenea in repertoriul mozartian dovada fiind filmul cu opera Le nozze di Figaro in regia lui Jean-Pierre Ponnelle avand ca parteneri pe Kiri Te Kanawa si Hermann Prey.
In anul 1981 devine sotia lui Nicolai Ghiaurov, celebrul bas rus, faimos la acea perioada. Impreuna cu el pun bazele unui centru cultural la Vignola " Centro Universale del Belcanto" unde sustin numeroase cursuri de masterclass, lucru care continua si astazi.
Mirella Freni a publicat o carte intitulata " Mio Caro Teatro" in 1990. I se decerneaza ordinul Cavaliere della Gran Croce della Reppublica Italiana in acel an si deasemenea Legion D'Honneur in Franta martie 1993.
Incepand cu anul 1990 Mirella Freni abordeaza rpertoriul verist adaugand marelui sau repertoriu roluri ca Adriana in Adriana Lecouvreur de Cilea pe care il interpreteaza la Milano, Paris, Barcelona si New York, apoi Fedora de Giordano la Milano, Torino, Londra, Barcelona, New York si Zurich.
In 1998 interpreteaza in Catania rolul Madame Sans-Gene in opera omonima de Giordano.
Abordeaza si repertoriul rusesc fiind o exceptionala Tatiana in Evgheni Oneghin de Tchaikovsky, Lisa in The Queen of Spades si Ioanna in Orlenskaya Deva, rol pe care l-a cantat la 70 de ani.
In 2005 a fost sarbatorita la Metropolitan Opera din New York pentru cea de-a 40-a aniversare pe scena americana a debutului sau si in acelasi timp cei 50 de ani de cariera pe scena, la pupitrul orchestrei s-a aflat maestrul James Levine.
Cariera sopranei s-a incheiat exact cand a implinit 70 de ani, spunand adio publicului in rolul Ioanna in opera Orleanskaya Deva la Washington National Opera pe 11 aprilie 2005.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu