OPERAMUNDI,

Un blog nascut din iubire pentru marile voci ale trecutului si prezentului.



sâmbătă, 6 februarie 2010

Eugenia Moldoveanu


Eugenia Moldoveanu a copilărit la Azuga. De la vârsta de 7 ani studiază pianul cu Aurel Bobescu, cel mai mare dintre fraţii Bobescu. Între anii 1963-1968 a studiat canto la Conservatorul de Muzică "C. Porumbescu" din Bucuresti cu Arta Florescu iar la clasa de operă l-a avut ca profesor pe Hero Lupescu. În anul 1968 câştigă premiul I la concursul de la Sofia cu La Traviata de Giuseppe Verdi. Imediat este angajată la Opera Naţională din Bucuresti unde debutează în rolul Donna Anna din Don Giovanni de Mozart. În anul 1970 câştigă premiul I la Concursurile Internaţionale "G. Enescu" din Bucureşti şi la Toulouse în Franţa. În anul 1973 obţine marele premiu la concursul Madama Butterfly din Tokyo, premiu pe care îl primeşte de la Maria Callas, preşedinta juriului. Apoi începe o frumoasă carieră, ce o poartă pe toate marile scene ale lumii.

Printre scenele pe care a cântat se numără Metropolitan Opera din New York, Scala din Milano, Opera din Hamburg, Covent Garden din Londra, Arenele din Verona, Teatro Colon din Buenos Aires, Opera de Stat din Viena; alături de artişti precum Placido Domingo, Jose Carreras, Carlo Bergonzi, Alfredo Kraus, Renato Bruson, Giuseppe Taddei, Ruggiero Raimondi, Katia Ricciarelli, Nicolai Ghiaurov, sub baghetele unor dirijori ca Riccardo Muti, Claudio Abbado, Giusepe Patane, George Pretre sau Wolfgang Savallish. În repertoriul ei s-au regăsit titluri de operă ca: Don Giovanni, Idomeneo, Die Zauberflote, Le nozze di Figaro, La Traviata, Luisa Miller, Simone Boccanegra, Ernani, Otello, La Boheme, Madama Butterfly, Turandot, Gianni Schicchi, Manon Lescaut, Der Freischutz, Carmen, Manon, Năpasta, Oedip; iar din repertoriul vocal-simfonic: Simfonia a IX de Beethoven, Recviemul de Verdi, Brahms, Mozart, "Stabat Mater" de Dvorak, "Missa Solemnis" de Beethoven.

S-a retras de pe scenă la vârsta de 49 de ani. A predat canto la Universitatea naţională de muzică din Bucureşti. A fost secretar de stat la Ministerul Culturii (1968-1990), director general al Operei Române (1993-1995) .



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu