OPERAMUNDI,

Un blog nascut din iubire pentru marile voci ale trecutului si prezentului.



vineri, 16 aprilie 2010

Roxana Briban, voce, inteligenta, carisma...


Soprana Roxana Briban se dedica vietii muzicale încă de la vârsta de 6 ani, prin studiul viorii si cel al cântului, devenind in scurt timp solistă a Corului de Copii al Radiodifuziunii Române, cu care susţine peste 300 de concerte în ţară şi in străinătate.

Absolventă a Universitatii de Muzică din Bucureşti (clasa prof.univ. Maria Slătinaru-Nistor), in anul 2000, laureată a concursurilor de canto, “Magda Ianculescu”, “Jeunnesse Musicales”, “George Enescu”, “Hariclea Darclee”, obţine de asemenea premiile “Ludovic Spiess” (din partea Forumului Muzical Roman) şi “Vocea de aur” (oferit de Societatea Radiodifuziunii Române).
Imediat după absolvire, debutează ca solistă a Operei Naţionale din Bucureşti, cu rolul Contessa din opera Le Nozze di Figaro de Mozart.
Începutul carierei internaţionale este marcat de debutul la Wiener Staatsoper, in anul 2003, cu rolul Micaela, din opera Carmen de Bizet. De atunci, soprana româncă devine invitat permanent al scenei vieneze, încheind contracte până in stagiunea 2009-2010, cu rolurile Donna Elvira in Don Giovanni si Contessa in Le Nozze di Figaro de Mozart, Amelia Grimaldi in Simone Boccanegra de Verdi si Cio-Cio San in Madama Butterfly de Puccini.

Ramâne fidela scenei bucureştene in timp ce este invitată in teatre precum Volksoper Wien, Deutsche Oper Berlin, Theatre du Capitole Toulouse, Teatro Municipal Santiago Chile si Het Muziektheater din Amsterdam, la Zurich, la Roma, Dresda, Madrid, Atena, Bangkok, Singapore sau Seoul şi unde are prilejul de a fi alături de dirijori renumiţi precum Yves Abel, Marco Armiliato, Adam Fischer, Rafael Fruhbeck de Burgos, Michail Jurowski , Zubin Mehta, Seiji Ozawa, Marc Piollet, Peter Schneider, Vjekoslav Sutej, Keri-Lynn Wilson, regizori ca Michael Hampe, Robert Wilson şi artişti celebri precum Agnes Baltsa, Ildebrando D'Arcangelo, Giuseppe Filianoti, Ferruccio Furlanetto, Franz Grundheber, Tamar Iveri, Leo Nucci, Michael Schade, Stephania Toczyska, Malgorzata Walewska.

Vocea lirico-spinto îi permite sopranei Roxana Briban abordarea unei palete variate de roluri, de la Leila in Les Pecheurs de Perles si Micaela in Carmen de Bizet, Nedda in I Pagliacci de Leoncavallo, Margareta si Elena in Mefistofele de Boio sau roluri mozartiene precum Contessa in Le Nozze Figaro, Donna Elvira si Donna Anna in Don Giovanni, cât şi roluri verdiene ca Violetta Vallery in La Traviata, Alice Ford in Falstaff, Amelia Grimaldi in Simone Boccanegra, Aida in opera omonima, Leonora in Il Trovatore, Elisabetta de Valois in Don Carlo, din repertoriul puccinian interpretând rolurile Mimi in La Boheme şi Cio-Cio San in Madama Butterfly.
În repertoriul sau se regasesc lucrări vocal-simfonice, de la Bach, Haendel, Beethoven, Brahms, Mendelssohn-Bartholdy, Verdi, Mahler, pâna la Shostakovich şi Hindemith.
Dupa recentul turneu asiatic, cu opera Le Nozze di Figaro de Mozart, în rolul Contessa, colaborarea cu Wiener Staatsoper continuă în stagiunea 2007/2008, cu un alt turneu, in Europa (Luxemburg) cu opera Don Giovanni, în rolul Donna Elvira. In stagiunea 2010-2011, soprana Roxana Briban isi va face debutul la Bayerische Staatsoper, Munchen, cu rolul Contessa, din opera Le Nozze di Figaro, de Mozart.

(Pentru informatii cu privire la agenda sopranei, puteti vizita www.roxanabriban.com)

3 comentarii: